Stravovací plán č. 3: Zdraviu prospešné tuky ovplyvňujúce naše zdravie
Ako zvládnuť zdravé stravovanie vyvážene a s chuťou?
Cieľom tretieho stravovacieho plánu je dosiahnuť ideálny jedálniček, zvoliť vhodný výber tukov a poukázať na množstvo a kvalitu tukov prijímaných v bežnej strave.
V tomto stravovacom pláne zameranom na tuky sa dozviete, ktoré tuky by mali mať najväčší podiel v našom jedálničku, a naopak, ktoré by sme mali vylúčiť, prípadne nahradiť. Takisto sa dozviete, ako pripravovať pokrm, aby sme mali pod kontrolou aj náš cholesterol, TAG a celkový stav cievneho systému.
Pokúsime sa nahradiť menej prospešný zdroj nasýtených mastných kyselín a polynenasýtených mastných kyselín (omega-6), a naopak, zvýšiť príjem nenasýtených mastných kyselín (omega-3 a omega-9). Vzhľadom na vyššiu kalorickú výdatnosť je možné ich používať práve pri zvýšenom energetickom výdaji na doplnenie potrebných prijatých kalórií.
Ponúkame vám nápady, ako chutne a zdravo používať tuky vo svojom jedálničku. V tomto týždni naďalej v stravovaní aplikujeme už nadobudnuté princípy a vedomosti.
Nižšie nájdete vzorový jedálniček, ktorý zostavila Veronika Hanáková v spolupráci s Jankou Šimkovičovou.
Na základe nadobudnutých informácií, ukážkou praktickej aplikácie vo forme jedálnička si môže každý nájsť spôsob, ako postupovať pri zmene k lepšiemu stravovaciemu režimu, životnému štýlu, a tak výrazne prispievať k prevencii rozvinutých civilizačných ochorení, ako aj zlepšiť kvalitu svojho života.
Všetky potrebné informácie o tukoch, ich rozdelenie, ich zastúpenie v potravinách, základné pravidlá, celkový manuál stravovacieho plánu a vzorový jedálniček si môžete stiahnuť nižšie.